Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Fotofobie

Lichtgevoeligheid

Een overmatige gevoeligheid voor licht aan de ogen wordt ook wel fotofobie genoemd. Hoewel het woord anders suggereert, beschrijft de naam ‘fobie’ geen ziekelijke angst voor licht. Fotofobie is het ervaren van ongemak of pijn aan de ogen door blootstelling aan licht. Fotofobie kan zeer geleidelijk ontstaan. Waar in de ene zomer een zonnebril de extreme lichtgevoeligheid nog goed kon opvangen, kan het in de volgende zomer als problematisch worden ervaren. Fotofobie wordt gewoonlijk veroorzaakt door staar. Ook bij keratoconus bundelt het licht niet meer goed naar de gele vlek (de fovea), maar verspreidt het licht zich over het gehele netvlies. Dit licht legt een sluier over datgene wat we eigenlijk willen zien. Deze sluier van licht wordt ook wel strooilicht genoemd. Het vermindert het contrast waardoor het beeld vervaagt. Strooilicht veroorzaakt ’s avonds halo’s en starburst en kan overdag verblinden.

Symptomen van fotofobie

Wie fotofobie heeft, kan al oogpijn voelen bij geringe hoeveelheden licht en de ogen willen afwenden. Een omgeving met kunstlicht kan daardoor als zeer oncomfortabel worden ervaren. Lichtbronnen die voor fotofobie kunnen zorgen zijn:

  • Zonlicht
  • Lichte wolken (een zogenaamde scherpe lucht)
  • Reflecties op een wit, of spiegelend vlak
  • Een raam met onvoldoende zonwering
  • Vlammen van kaarsen, koplampen van tegemoetkomende verkeer
  • Een beeldscherm

Strooilicht

Iedereen heeft in meer of mindere mate wel last van ‘in het licht kijken’. In fel licht kijken is nooit prettig, maar mensen met fotofobie hebben soms wel tot 10 keer zoveel last van licht. strooilichthinder kan hoofdpijn, tranende ogen, visuele en functionele beperkingen, vermoeidheid en concentratieproblemen veroorzaken.

Verhelpen van fotofobie

Om fotofobie te verminderen kun je uiteraard een donkere zonnebril te dragen. Andere manier om fotofobie te verlichten, zijn onder meer het gebruik van gekleurde contactlenzen.
Bij het Keratoconuscentrum Nederland wordt in 2022 onderzoek gedaan naar het effect van strooilichthinder door de contactlens correctie te verbeteren. Ervaar je zelf last van strooilicht of herken je bovenstaande klachten, maak dan eens vrijblijvend een afspraak voor een onderzoek.

Ga naar Keratoconuscentrum Nederland

Neem je graag het zekere voor het onzekere? Neem dan contact op met het Keratoconuscentrum Nederland. Daar kun je terecht voor meer informatie over keratoconus, waar fotofobie onderdeel van kan zijn. Keratoconus brillenglazen, contrast verhogende scleralenzen, zachte keratoconus contactlenzen met Conepower technologie kunnen je problemen met licht wellicht verminderen of verhelpen.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *