Persoonlijk contact
Ruimte en tijd voor jou
Expert op het gebied van keratoconus
Meting is vrijblijvend en kostenloos
Keratoconus aandoening
Erfelijke aandoening waardoor de vorm van het hoornvlies verandert
Keratoconus is een aandoening aan één of beide ogen waarbij de normale vorm van het hoornvlies verandert. Bij keratoconus is het hoornvlies minder stevig dan gewoonlijk, wat leidt tot verdunning en vervorming. Bij keratoconus is het hoornvlies meestal lokaal verdund. Bij deze verdunning ontstaat kegelvormige uitpuiling. Keratoconus begint meestal in de puberteit en komt in de meeste gevallen aan beide ogen voor. Deze aandoening neemt over het algemeen langzaam toe.
Wat is keratoconus?
Keratoconus komt bij ongeveer 1 op de 400 mensen in Nederland voor. Dit betekent dat ongeveer 45.000 mensen last hebben van deze aandoening. Keratoconus ontstaat meestal pas in de puberteit. Deze aandoening begint met een lokale verdunning van de achterzijde van het hoornvlies aan één oog. Pas in een later stadium begint ook de voorzijde van het hoornvlies naar voren uit te puilen. Wanneer het hoornvlies aan de voorzijde vervormt gaat dit het zicht veel sterker verminderen. Meestal krijg je in het andere oog ook keratoconus, maar daar is de aandoening minder sterk. In 80 procent van de gevallen heeft de keratoconus een milde vorm. Toch kunnen de klachten al zeer ernstig zijn. Alleen bij ernstige vormen van keratoconus is deze met het blote oog te zien. De meeste mensen met keratoconus hebben daarnaast vaak ook allergieën, eczeem en/of astma.
Oorzaken van deze aandoening
Keratoconus wordt zowel door erfelijke als niet-erfelijke factoren veroorzaakt, en soms ook door een combinatie van factoren:
- Erfelijkheid: de vermoedelijke oorzaak van keratoconus is een erfelijke aangeboren verzwakking van het hoornvlies. Ook familieleden van iemand met keratoconus kunnen een veranderde vorm van het hoornvlies hebben. Dat wil overigens niet zeggen dat ze er ook last van hebben.
- Allergie: keratoconus komt vaker voor bij mensen die astma, allergieën of eczeem hebben.
- Syndromen: het hebben van het syndroom van Down, Turner, Marfan, Ehlers/Danlos kan ook ten grondslag liggen aan keratoconus. Maar ook bij andere oogheelkundige aandoeningen, zoals retinitis pigmentosa en aniridie.
- Wrijven: mensen die extreem veel en hard in hun ogen wrijven, kunnen mogelijk ook keratoconus ontwikkelen.
Behandeling van keratoconus
Keratoconus is een aandoening waardoor je minder goed gaat zien. Dit kan meestal prima opgelost worden met een bril of harde (sclera) lenzen. Maar soms is een hoornvliestransplantatie nodig om het zicht te verbeteren. En sinds enkele jaren kan deze aandoening behandeld worden met crosslinking, waarbij het hoornvlies met uv-licht bestraald wordt. Daardoor wordt het hoornvlies harder wordt en kan de aandoening niet meer verergeren.