Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Keratoconus filters

Manieren om te veel licht te filteren

Filters kunnen mensen met keratoconus helpen om zowel binnen als buiten actief te zijn en te blijven. Zichtverlies is niet het enige symptoom dat mensen met keratoconus ervaren. Ook grote lichtgevoeligheid of fotofobie is wat mensen met deze hoornvliesaandoening kan belemmeren. De gevoeligheid voor zonlicht kan ertoe leiden dat mensen met keratoconus buitenactiviteiten vermijden. Maar ook binnen kan de grote lichtgevoeligheid zeer hinderlijk zijn. Filters kunnen wonen, werken en ontspannen voor keratoconus patiënten helpen om meer te ondernemen. Hieronder lees je welke keratoconus filters er (mogelijk) zijn.

Verlichting op de werkplek en keratoconus

Als iemand met keratoconus last heeft van lichtgevoeligheid en langdurig achter de computer zit, kan dit leiden vermoeidheid. De lichtgevoeligheid wordt vaak niet als het probleem ervaren, maar de vermoeidheid wel. Als je voor je werk of opleiding dagelijks urenlang van een computerscherm of een mobiel apparaat moet lezen, kan dit ook zeer lastig voor je zijn.

Hoe licht filteren?

Hieronder zie je hoe aanpassingen op de werkplek mogelijk zijn om een teveel aan licht te filteren:

  • In een ruimte met meerdere werkplekken is iemand met keratoconus het meest gebaat bij een werkplek met rondom wanden van vloer tot plafond. Zo kan het fluorescerende licht uit de ruimte de werkplek van de werknemer niet bereiken
  • Filters in fluorescerende verlichtingsarmaturen kunnen de negatieve effecten van de verlichting enorm verminderen
  • Probeer zoveel mogelijk in je eigen werkomgeving te creërenn waar je zelf de hoeveelheid licht kunt regelen

Welke keratoconus filters zijn er?

Voor keratoconus patiënten met fotofobie is het gebruik van een zonnebril op een zonnige dag tijdens het autorijden soms van cruciaal belang om veilig te kunnen rijden. Zelfs als je contactlenzen of een bril draagt om het zicht te corrigeren kan lichtgevoeligheid het autorijden lastig maken. ’s Nachts autorijden kan vooral problematisch, omdat de koplampen van tegemoetkomend verkeer tijdelijk kunnen verblinden. Als je keratoconus hebt, is het belangrijk dat je je beperkingen kent en je je levensstijl daarop afstemt – vooral als het gaat om autorijden. Gebruik – indien mogelijk – daarom één van onderstaande keratoconus filters:

  • Gepolariseerde zonnebril: al dan niet gecombineerd met uv-bescherming, kan een gepolariseerde zonnebril je ogen beschermen tegen harde uv-stralen en ook tegen weerkaatste lichtstralen die schittering veroorzaken
  • Contrastverhogende glazen: deze glazen laten de kleuren waarmee het oog het beste waarneemt goed door en filteren kleuren die het oog minder scherp waarneemt. Zo is blauw een kleur die het menselijk oog minder scherp waarneemt.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *