- Persoonlijk contact
- Ruimte en tijd voor jou
- Expert op het gebied van keratoconus
- Meting is vrijblijvend en kostenloos
Keratoconus operatie
Welke keratoconus operaties zijn mogelijk?
Als er al diverse behandelingen voor keratoconus op niets zijn uitgelopen, kan een keratoconus operatie wel uitkomst bieden. Naast een bril of contactlenzen en crosslinking zijn er verschillende operatieve behandelingen van keratoconus. Keratoconus behandelen met een operatie is wel ingrijpend. Hieronder lees je meer over welke keratoconus operatie je mogelijk kunt ondergaan als je met contactlenzenof keratoconus brillenglazen niet geholpen bent.
Intacts implanteren in het hoornvlies
Een keratoconus operatie die mogelijk is, is het implanteren van intacts. Intacts zijn dunne halfronde ringetjes met een maximale dikte van 0.45 mm die in het hoornvlies worden geplaatst. Deze keraringen, zoals intacts ook worden genoemd, zijn gemaakt van helder, lichaamsvriendelijk plastic. Dit materiaal wordt ook al ruim 50 jaar gebruikt voor kunstlenzen bij staaroperaties. Deze ringen zorgen voor extra volume in het hoornvlies waardoor de vorm van het hoornvlies op de plek van de ringen platter wordt. Dat maakt de kegelvorm van het hoornvlies minder steil, waardoor het een regelmatiger vorm krijgt. Deze keratoconus operatie maakt correctie met een bril of met contactlenzen een stuk makkelijker.
Hoornvliestransplantatie
Als het plaatsen van intacts niet goed werkt, of niet mogelijk is, kan een hoornvliestransplantatie de oplossing zijn. Deze keratoconus operatie is zeer succesvol, maar het herstel na de operatie duurt lang. Ook moet je dan vaak nog contactlenzen dragen om het zicht weer functioneel te krijgen.
Volledige hoornvliestransplantatie: Perforerende Keratoplastiek (PKP)
Als het hoornvlies volledig troebel geworden is, kan het zien alleen worden hersteld door compleet vervangen van het ondoorzichtige hoornvlies door een helder hoornvlies. Deze keratoconus operatie noemt men een perforerende keratoplastiek. De afkortingen hiervoor zijn ‘PK’ (Perforerende Keratoplastiek) of ‘PKP’ (Perforerende KeratoPlastiek).
Gedeeltelijke hoornvliestransplantatie (DALK)
Bij keratoconus wordt vaak een gedeeltelijke hoornvliestransplantatie toegepast. Deze operatie noemt men een DALK, ofwel diepe Anterieure Lamellaire Keratoplastiek). Hierbij wordt het centrale, buitenste deel van het hoornvlies over vrijwel de gehele dikte vervangen door donorweefsel. DALK is een effectieve behandeling bij afwijkingen aan de vóórzijde van het hoornvlies (epitheel, Bowmans laag, stroma) waarbij het laagje endotheel (binnenste laag) nog wel gezond is.
Lang herstel naar hoornvlies operatie
Het succes na een hoornvliestransplantatie bij keratoconus is hoog, maar het herstel na de operatie duurt wel lang. Reken op een jaar. Een getransplanteerd hoornvlies gaat gemiddeld vijftien tot twintig jaar mee.