- Persoonlijk contact
- Ruimte en tijd voor jou
- Expert op het gebied van keratoconus
- Meting is vrijblijvend en kostenloos
Harde contactlenzen
Vormstabiele contactlenzen
Harde contactlenzen zijn door het stevige materiaal vormstabiel. Zelfs als je een harde contactlens op een zeer onregelmatig hoornvlies draagt, vervormt de lens niet. Hierdoor is de harde contactlens zeer geschikt om keratoconus te corrigeren. Keratoconus contactlenzen hebben een bijzondere pasvorm. De kwetsbare, uitpuilende top van de conus wordt hierdoor zoveel mogelijk ontzien. Met de komst van grotere harde contactlenzen zijn de mogelijkheden nog verder uitgebreid. Het aantal complicaties met dit lenstype ligt het laagst van alle soorten contactlenzen.
Voordelen van harde lenzen
- Harde contactlenzen gaan langer mee dan alle andere type contactlenzen; daardoor scheelt dit behoorlijk in de kosten.
- De kans op een allergische reactie op je contactlensvloeistoffen is bijzonder klein; het slijmvlies dat over het oogwit zit reageert sterk bij allergieën en daar komt de harde contactlens niet.
- Eenmaal gewend aan je harde contactlenzen is de kans heel groot, dat dit type contactlens voor een zeer lange periode goed verdragen kan worden.
Nadelen van harde lenzen
- Je zult tijdens het wennen, de randjes van de contactlens voelen. Dit zal waarschijnlijk meer dan 6 weken duren.
- Er komen gemakkelijker stofjes onder. Als je gewend bent aan het dragen van harde contactlenzen zul je hier steeds minder last van hebben.
- Een harde contactlens valt sneller uit; de kans op verlies van je contactlens is niet zo groot, zeker niet als je al ervaring hebt met het dragen.
Voor sommige situaties is het mogelijk om een zachte contactlens onder een harde contactlens te dragen. Dit is een beproefd lenzensysteem en wordt piggyback genoemd. Het piggyback systeem kan zo voor een stoffige omgeving een oplossing bieden.