Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Wat is keratoconus?

Wat is keratoconus?

Keratoconus ontstaat door een lokale verdunning van het hoornvlies (de cornea) . Erfelijke aanleg lijkt een zeer belangrijke rol te spelen om keratoconus te kunnen ontwikkelen.

De problemen van keratoconus ontstaan echter pas in de puberteit. Aangetoond is dat het wrijven in de ogen de progressie van keratoconus aanzienlijk kan versnellen. Keratoconus ontstaat door een lokale verdunning van het hoornvlies aan één oog. Bij deze verdunning wordt het hoornvlies lokaal naar voren geduwd door de oogdruk. Zo ontstaat een uitpuiling in de vorm van een conus. Meestal volgt het andere oog ook met de vorming van een minder ernstige vorm van keratoconus. In 80 procent van de gevallen heeft de keratoconus een milde vorm. Toch kunnen de klachten al zeer ernstig zijn. Alleen bij ernstige vormen van keratoconus is deze met het blote oog te zien. Keratoconus komt best vaak voor; bij ongeveer 1 op de 400 mensen. Dit betekent dat Nederland ongeveer 45.000 mensen met keratoconus telt. Iemand met keratoconus heeft vaak ook last van allergieën, eczeem en/of astma.

Wat zijn de gevolgen?

Het hoornvlies vormt de voorzijde van het oog. De conus is sterker gekromd dan de rest van het hoornvlies. Door deze toegenomen kromming neemt lokaal de sterkte toe. Door de conus ontstaat een hoge negatieve sterkte, terwijl bij de rest van het hoornvlies de sterkte nauwelijks verandert. Iemand met keratoconus ziet dan, heel kenmerkend, schaduwen aan de onderzijde van letters en voorwerpen. Deze schaduwen kunnen veel beter worden gezien wanneer er met één oog wordt gekeken. Deze schaduwen hebben allereerst een nadelig effect op de contrastgevoeligheid van het zicht. In een verder gevorderd stadium kan ook de visus verminderen. Omdat keratoconus aan één oog begint en geleidelijk de visuele prestaties beïnvloedt wordt dit vaak pas laat opgemerkt.

Keratoconus verlaagt de contrastgevoeligheid en vermindert in een later stadium de visus. Het verhoogt de lichtgevoeligheid en kan voor dubbelbeelden zorgen die je met één oog waarneemt. Meestal ziet iemand met keratoconus, ondanks de correctie van contactlenzen minder goed dan iemand die geen correctie heeft of voor bijziendheid is gecorrigeerd.

Keratoconus in het kort:

  • Ontstaat meestal in de puberteit
  • Wrijven in het oog veroorzaakt progressie
  • Bij een lokale verdunning van het hoornvlies ontstaat een conus
  • Door de conus verandert lokaal de sterkte
  • Eén oog is bijna altijd ernstiger aangedaan
  • Vermindert eerst de contrastgevoeligheid en daarna de visus

Wat is keratoconus?

Keratoconus is een aandoening van het hoornvlies. Door de erfelijke aanleg is het hoornvlies zwakker dan normaal. Rond de puberteit ontstaat een plaatselijk verdund stukje hoornvlies. Op deze dunne plek ontstaat een uitpuiling in de vorm van een conus.

Waarom wordt keratoconus vaak zo laat ontdekt?

Keratoconus ontstaat eerst aan één oog en gaat geleidelijk. Wanneer je iedere dag net iets minder ziet wordt dat nauwelijks opgemerkt. Als je met beide ogen kijkt valt het nog minder op. Zo gebeurt het regelmatig dat de eerste diagnose wordt gesteld als de visus al flink verminderd is.

Word je van keratoconus blind?

Keratoconus leidt niet tot blindheid. Het slechte zicht kan bij milde vormen van keratoconus nog voldoende met een bril worden gecorrigeerd. Bij ernstiger vormen kunnen contactlenzen het zicht herstellen. Wanneer het hoornvlies door de keratoconus volledig troebel wordt, kan een hoornvliestransplantatie worden uitgevoerd.

Kun je keratoconus genezen of behandelen?

Helaas, je kunt keratoconus niet genezen. Het is wel goed te behandelen met Corneale Cross-linking. Door deze behandeling wordt verdere progressie en visusverlies voorkomen. Het is dus belangrijk om de progressie van keratoconus door een oogarts te laten controleren.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *