Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

 • Persoonlijk contact
 • Ruimte en tijd voor jou
 • Expert op het gebied van keratoconus
 • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Corneale crosslinking

Taakverdeling:

 • Keratoconus kan door een optometrist met een bril of contactlenzen worden gecorrigeerd.
 • De progressie van keratoconus wordt door een oogarts beoordeeld en behandeld.

Wat doet de oogarts?

Keratoconus kan heel goed gemeten worden met de Pentacam. De Pentacam meet de kromming van de voorzijde én achterzijde van de conus en de dikte van het hoornvlies bij de conus. De Pentacam heeft ook nog software om de conus nauwkeurig op progressie te kunnen vervolgen.De software maakt het mogelijk om veranderingen van de conus zeer specifiek en nauwkeurig te kunnen beoordelen. Zo kan een oogarts progressie aantonen. Corneale crosslinking (CXL) is een behandeling van het hoornvlies die zeer effectief de progressie van keratoconus kan stoppen. Hierdoor wordt verder verlies van contrastgevoeligheid en visus voorkomen. Sinds CXL wordt toegepast is het aantal hoornvliestransplantaties bij mensen met keratoconus al fors verminderd. Vooral bij jonge mensen onder de 40 jaar is het te adviseren om de progressie van de keratoconus te laten beoordelen door een oogarts.

CXL:

 • Is een behandeling die de progressie van keratoconus stopt of afremt
 • Verder verlies van contrastgevoeligheid en visus wordt voorkomen.
 • Kan worden toegepast wanneer progressie in het afgelopen jaar is aangetoond
 • Kan voorkomen dat een hoornvlies moet worden getransplanteerd

Wat is Corneale Crosslinking?

Corneale Crosslinking (CXL) is een behandeling van het hoornvlies die door een gespecialiseerd oogarts wordt uitgevoerd. De bedoeling van de behandeling is om het hoornvlies steviger te maken. Het hoornvlies is opgebouwd met zeer verfijnde fibrillen (collageenvezels). Deze vezels vormen een sterk netwerk, die door hun speciale structuur het hoornvlies helderheid geven. Door CXL krijgen deze fibrillen onderlinge verbindingen waardoor het hoornvlies steviger wordt.

Heb je na CXL nog contactlenzen of een bril nodig?

Ja, meestal wel. In sommige gevallen gaat het steviger maken van het hoornvlies ook iets samen met het vlakker trekken van het hoornvlies. Voor sommige mensen kan dit betekenen dat zij geen behoefte meer hebben aan een bril- of lenscorrectie.

Wanneer wordt CXL uitgevoerd?

CXL wordt uitgevoerd bij aangetoonde progressie binnen een jaar. Vooral jonge mensen onder de 40 jaar komen voor deze behandeling in aanmerking. Na het 40ste levensjaar stabiliseert keratoconus meestal vanzelf.
Het hoornvlies heeft wel een minimale dikte nodig om in aanmerking te komen voor deze behandeling. De oogarts zal je hierover informeren.

Kan ik zelf progressie van de keratoconus voorkomen?

Mensen met keratoconus die in hun ogen wrijven zijn vaker progressief in vergelijking tot mensen die dit niet doen. Stop met wrijven dus. Soms is het wrijven in de ogen een gewoonte geworden. Dan kan het handig zijn dat huisgenoten je erop wijzen dat je in je ogen wrijft. De neiging tot oog wrijven is voor velen het sterkst bij het opstaan en aan het einde van de dag.

  Afspraak maken

  Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

  Welke dag heeft je voorkeur? *