Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Oogafwijking keratoconus

Alles wat je moet weten over de oogziekte keratoconus

Wie last heeft van de oogafwijking keratoconus heeft verminderd, of slecht, zicht door een kegelvormige vervorming van het hoornvlies van het oog. Hoe deze oogziekte ontstaat, is tot dusver onbekend. Deze onregelmatige vervorming van het hoornvlies komt meestal aan het licht in de puberteit en kan tot aan het 35e levensjaar geleidelijk aan erger worden. De oogziekte keratoconus gaat meestal gepaard met vermindering van de gezichtsscherpte. Meestal hebben beide ogen keratoconus, maar heeft één oog een ernstiger vorm.Uit onderzoek blijkt dat Keratoconus bij ongeveer 1 op de 400 mensen in Nederland voor komt. Dit betekent dat ongeveer 45.000 mensen last hebben van deze oogziekte.

Oorzaken van deze oogafwijking

De oogziekte keratoconus wordt zowel door erfelijke als niet-erfelijke factoren veroorzaakt, en soms ook door een combinatie van factoren:

  • Erfelijkheid: de vermoedelijke oorzaak van keratoconus is een erfelijke aangeboren verzwakking van het hoornvlies. Ook familieleden van iemand met keratoconus kunnen een veranderde vorm van het hoornvlies hebben. Dat wil overigens niet zeggen dat ze keratoconus zou moeten krijgen. De kans op keratoconus is hoger.
  • Mensen met keratoconus hebben vaak last van allergieën, astma en eczeem. Ook dit zijn huidproblemen.
  • Keratoconus komt vaker voor bij bepaalde syndromen: het hebben van het syndroom van Down, Turner, Marfan, Ehlers/Danlos kan ook samen gaan met de vorming van keratoconus. Maar ook bij andere oogafwijkingen, zoals retinitis pigmentosa en aniridie.
  • Mensen met keratoconus hebben een sterke neiging om in de ogen te wrijven. Hard, of extreem veel wrijven, kan progressie van keratoconus veroorzaken.

Behandeling van de oogafwijking keratoconus

Door de oogafwijking keratoconus ga je minder goed gaat zien. Dat verminderde zicht kan meestal prima opgelost worden met een bril of harde (sclera)lenzen. Maar soms is een hoornvliestransplantatie nodig om het zicht te verbeteren. En sinds enkele jaren kan deze oogziekte keratoconus behandeld worden met crosslinking (CXL), waarbij het hoornvlies met uv-licht bestraald wordt. Door deze bestraling wordt het hoornvlies harder en kan de keratoconus niet meer erger worden.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *