Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Droge ogen scleralenzen

Welke vloeistof voor scleralenzen?

Scleralenzen worden gebruikt bij zeer bijzondere oogvormen en onregelmatige oogoppervlakken. Wanneer het hoornvlies bijvoorbeeld sterk vervormd of beschadigd is, zijn er met de traditionele contactlenzen en brillen vaak geen mogelijkheden meer om de gezichtsscherpte te verbeteren. In dat geval kan een scleralens de oplossing zijn. Maar scleralenzen kunnen ook een oplossing zijn bij extreem droge ogen, zoals bij het Sjogren syndroom. Dan geeft een scleralens een prima bescherming tegen uitdroging van het hoornvliesoppervlak. Scleralenzen zijn grote, harde vormstabiele harde lenzen van 16 tot 25 mm. De lenzen vallen ruim over het hoornvlies (de cornea) en landen op het witte deel van het oog de sclera. Er is ruimte tussen de top van het oog en de achterzijde van de lens. Deze ruimte wordt gevuld met vloeistof.

Scleralenzen vloeistof

Scleralenzen zijn wat betreft materiaal vergelijkbaar met harde contactlenzen. Voor het onderhoud van je lenzen en voor optimaal draagcomfort, heb je uiteraard ook contactlensvloeistof nodig. Hieronder lees je meer over de onderhoudsmiddelen die er beschikbaar zijn.

Chemische desinfectie met alles in één vloeistof bij scleralenzen

Een all-in-one contactlensvloeistof is prima geschikt om scleralenzen te desinfecteren. In deze vloeistoffen zit een een conserveermiddel wat bacteriën dood. Het kan zijn dat je allergisch reageert op een conserveermiddel uit een alles in één vloeistof. Wanneer je een scleralens inzet mag de vloeistof niet branderig aanvoelen. Als je de eerste 10 minuten last van de lens hebt is het goed mogelijk dat je niet tegen het conserveermiddel kunt. Ieder merk gebruikt weer andere conserveermiddelen. Je bent niet altijd allergisch voor alle soorten conserveermiddelen. Gaat het goed met een bepaalde vloeistof, blijf deze dan gebruiken.

Mechanische reiniging

Wanneer je een scleralens uitdoet zitten er allerlei verontreinigingen op het lensmateriaal. Eiwitten en vetten zijn het hoofdbestanddeel van de aanslag. Een scleralens draagt alleen prettig zonder deze aanslag. Bovendien kan met name eiwitaanslag zorgen voor allergische reactie aan de binnenzijde van de oogleden of het slijmvlies van het oog. Door het lensmateriaal op de hand te poetsen met een cleaner kun je aanslag gemakkelijker verwijderen. Een cleaner is een speciale zeep voor contactlenzen. Vaak zit er polijstpoeder in de vloeistof die naar de bodem kan zakken. Dit is de reden dat je de vloeistof even moet schudden voor gebruik. Een polijstpoeder is er niet om te schuren, maar om glad te maken. Kleine krasjes worden door het poetsen gladder afgewerkt.

Oxydatieve desinfectie (waterstofperoxide)

Dit systeem is het zeer geschikt voor scleralenzen. Voor de scleralenzen is er een speciale lenshouder ontwikkelt, waar een lens in past met een diameter tot 25 mm. Je doet ’s avonds de lenzen in de met waterstofperoxide (H2O2) gevulde lenshouder en in de nacht worden de lenzen gedesinfecteerd. Bij de sommige systemen verandert de kleur van de vloeistof zodra het reinigingsproces afgerond is. Meestal is een waterstofperoxide contactlens na 4 uur geneutraliseerd tot een zoutoplossing. Je kunt je scleralenzen vanuit de vloeistof dan ’s ochtends weer inzetten. Het voordeel van deze vloeistof is dat er geen conserveermiddelen in zitten waar je allergisch op kunt reageren.

Scleralenzen vloeistof op reis

De meeste onderhouds- en reinigingsmiddelen zijn ook in het buitenland goed verkrijgbaar. En rondje surfen op internet geeft je de nodige informatie over de beschikbaarheid op je vakantieadres. Daarnaast zijn veel onderhoudsmiddelen ook in handige reisverpakkingen verkrijgbaar.

Meer informatie

Uiteraard zijn er nog meer onderhouds- en reinigingsmiddelen voor scleralenzen verkrijgbaar. Neem voor meer informatie hierover gerust contact op met Het Keratoconuscentrum Nederland.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *