Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Hoornvliestransplantatie keratoconus

Hoornvliestransplantatie om het zicht te verbeteren

Voor de correctie van keratoconus zijn verschillende soorten contactlenzen beschikbaar. Ondanks de correctie van contactlenzen kan keratoconus minder goed gecorrigeerd worden dan bijziendheid. Naast een bril of contactlenzen en crosslinking zijn er verschillende operatieve behandelingen van keratoconus. Wanneer het niet meer mogelijk is om het oog met contactlenzen en/of bril te corrigeren zal je behandelend oogarts een hoornvliestransplantatie kunnen voorstellen. Over hoornvliestransplantatie bij Keratoconus lees je hieronder meer.

Volledige hoornvliestransplantatie: Perforerende Keratoplastiek (PKP)

Als het hoornvlies volledig troebel geworden is, kan het zicht alleen worden hersteld door vervanging van het complete ondoorzichtige hoornvlies door een helder hoornvlies. Wanneer het volledige hoornvlies wordt vervangen door een helder donorweefsel, spreekt men van een perforerende keratoplastiek. De afkortingen hiervoor zijn: ‘PK’ (Perforerende Keratoplastiek) of ‘PKP’ (Perforerende KeratoPlastiek). Omdat het nieuwe hoornvlies afkomstig is van een donor kan er soms enige wachttijd zijn totdat er een geschikt of getypeerd hoornvlies beschikbaar komt; dit om het risico van afstoting zoveel mogelijk te beperken.

Gedeeltelijke hoornvliestransplantatie (DALK)

Ook een gedeeltelijke hoornvliestransplantatie bij keratoconus is één van de mogelijkheden. Bij keratoconus wordt dan een DALK uitgevoerd, ofwel diepe Anterieure Lamellaire Keratoplastiek). Hierbij wordt het centrale, buitenste deel van het hoornvlies over vrijwel de gehele dikte vervangen door donorweefsel. Een DALK is een effectieve behandeling bij afwijkingen aan de vóórzijde van het hoornvlies (epitheel, Bowmans laag, stroma) waarbij het laagje endotheel (binnenste laag) nog wel gezond is. De kan op afstoting is bij dit type operatie minder groot.

Transplantatie van het membraan van Bowman

Een nieuwe innovatieve methode om keratoconus te corrigeren en te verstevigen is een transplantatie van het membraan van Bowman. Van een donor cornea wordt het membraan van Bowman extra tussen de verzwakte lagen het keratoconus hoornvlies geschoven. Lange termijn effecten zijn nog onbekend, aangezien deze method nog maar sinds kort wordt toegepast.

Goede resultaten bij hoornvliestransplantatie

Het succes na een hoornvliestransplantatie bij keratoconus is hoog, maar het herstel na de operatie duurt lang. Het herstel duurt ongeveer een jaar en gemiddeld gaat een getransplanteerd hoornvlies vijftien tot twintig jaar mee. Ook moeten na de hoornvliestransplantatie bij keratoconus vaak nog contactlenzen worden gedragen om voldoende goed te kunnen zien.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *