Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Kan hoornvlies loslaten?

Verwarring over hoornvlies en netvlies

Wij krijgen vaak de vraag of een hoornvlies kan loslaten? Kort en bondig: nee! Het loslaten van het hoornvlies is nooit het geval, maar patiënten verwisselen het netvlies nog wel eens met hoornvlies. Het hoornvlies, de cornea genoemd, is het heldere voorste deel van het oog, waardoor het licht het oog binnenkomt. Het is een voortzetting van het witte deel van het oog. Achter het hoornvlies is het gekleurde deel van het oog te zien, het regenboogvlies (iris). Het netvlies (retina) is de binnenste van de drie lagen. Het netvlies is een dun, doorzichtig membraan. Nadat het licht door het hoornvlies naar binnen is gevallen gaat het door de pupil, de lens en de glasvochtruimte. Uiteindelijk komt het licht terecht op het netvlies.

Wat is het hoornvlies?

Het hoornvlies is opgebouwd uit meerdere lagen. Het dankt zijn doorzichtigheid aan een evenwicht tussen het aan de buitenkant liggende epitheel, het aan de binnenkant liggende endotheel en het tussenliggende stroma. Het epitheel heeft de belangrijke eigenschap dat het zich zeer snel kan vernieuwen. Bij een beschadiging meerdere epitheelcellen kan deze zich binnen enkele uren herstellen. Binnen een aantal dagen kan het gehele epitheel zich volledig vernieuwen. Keratoconus vormt zich in het hoornvlies.

Loslaten van netvlies

Bij een netvliesloslating (ablatio retinae) raakt het netvlies los, vaak doordat er glasvocht achter het netvlies komt. Dit kan gebeuren doordat er één of meerdere scheurtjes in het netvlies zijn ontstaan. Het loslaten van een netvlies komt jaarlijks bij ongeveer 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op alle leeftijden ontstaan, maar oudere mensen lopen meer risico. Dat geldt ook voor mensen die bijziend zijn of familieleden hebben die een netvliesloslating hebben gehad. Soms wordt een netvliesloslating veroorzaakt door een ongeval, bijvoorbeeld een klap of een bal op het oog.

Meer informatie

Neem gerust contact met ons op over de vraag of een hoornvlies kan loslaten of andere vragen over oogproblemen als gevolg van keratoconus.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *