Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Wat is starburst?

Starburst zien rond lichtbronnen

Wanneer een lichtbron vervormd tot een ster wordt dit starburst genoemd. Wanneer je met keratoconus zonder contactlens correctie naar een lichtbron kijkt zal licht naar boven uitstralen. De lengte van de stralen wordt veroorzaakt door de mate van keratoconus. Wanneer je met keratoconus met scleralenzen naar een lichtbron kijkt zal licht naar beneden uitstralen. Afhankelijk van de restfout zullen deze lichtstrepen groot of klein zijn. Hoe groter de ongecorrigeerde restfout, des langer zijn de stralen.

Keratoconus zonder correctie

Schermafbeelding 2022-02-01 om 09.03.27

Keratoconus met contactlens correctie

Schermafbeelding 2022-02-01 om 09.03.40

Oorzaak van strepen zien in lichtbronnen

Als licht zich een weg zoekt door het oog, kan het van richting veranderen. Zo kan een lichtstraal door troebelingen gesplitst worden in meerdere fijne lichtstralen. Dit splitsen van het licht wordt lichtverstrooiing genoemd. Bij sommige scans van het keratoconus hoornvlies is te zien dat de helderheid van het hoornvlies afneemt. Het lijkt erop dat dit geringe helderheidsverlies leidt tot strooilichthinder. Strooilichthinder (glare) uit zich in wazig zien, verlies van contrast en kleurverlies. Strooilichthinder vergroot het optisch probleem van minder scherp zien, ondanks de correctie van contactlenzen.

Strepen zien in het donker

Strepen zien rond lichtbronnen, zoals autolampen of lantaarnpalen is vooral in het donker het meest zichtbaar. De strepen kunnen het autorijden bemoeilijken, wat in sommige gevallen zelfs gevaarlijke situaties kan opleveren. Hoe de strepen zich vertonen, verschilt nogal. De ene keer zie je fijne stralen en de andere keer zie je dikkere stralen. Wat ze gemeen hebben is dat ze het zicht aanzienlijk kunnen verminderen.

Overdag strepen zien in lichtbronnen

Het kan ook zijn dat je overdag lichtstrepen ziet. Bijvoorbeeld bij bewolkt, grijs weer en wanneer auto’s met de lampen aan rijden. Sommige mensen met keratoconus zeggen overigens dat ze ook overdag last hebben met autorijden door bijvoorbeeld dubbelcontouren, wazig zien en verlies van contrastgevoeligheid.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *