Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Wat zijn de gevolgen van keratoconus?

Gevolgen van keratoconus voor het gezichtsvermogen

Keratoconus kan de volgende symptomatische gevolgen hebben.

Bij milde vormen van keratoconus kan de oogfout nog goed met een bril gecorrigeerd worden. Keratoconus wordt ook regelmatig per toeval ontdekt. Zonder enige klachten die normaal zijn voor keratoconus heeft deze persoon altijd goed kunnen functioneren. Veel mensen met keratoconus worden nooit gediagnosticeerd.

Bij milde vormen van keratoconus kunnen de visuele prestaties goed genoeg zijn om goed te kunnen functioneren. Het kan zo zijn dat door de leeftijd of een andere werk- of leefomgeving opeens klachten geeft. Dit kan ervoor zorgen dat de diagnose laat wordt gesteld. De keratoconus is echter al veel eerder ontstaan.

Keratoconus manifesteert zich typisch bij beide ogen. Meestal is de keratoconus bij het ene oog ernstiger dan bij het andere oog. Het komt zelfs voor dat keratoconus zelfs maar aan één oog voorkomt. Het dragen van een contactlens op het oog met keratoconus is alleen nodig indien deze correctie een toegevoegde waarde heeft voor het zien. Ten onrechte wordt nog wel een gezegd dat een contactlens de keratoconus kan tegenhouden. Dit is niet waar. De behoefte aan een contactlens hoeft overigens ook niet in te houden dat deze lens altijd de hele dag moet worden gedragen. De lens kan gedragen worden wanneer daar behoefte aan is. In de wintermaanden en ’s avonds is deze behoefte vaak veel groter.

Milde vormen van keratoconus kunnen meestal ook redelijk goed met een bril worden gecorrigeerd. De bril kan dan in plaats van contactlenzen worden gedragen. Met contactlenzen zul je vaak scherper kunnen zien. Het is aan jezelf om te kiezen voor een bril of contactlenzen, of een combinatie van beide correctie mogelijkheden.

Bij ernstige vormen van keratoconus is het zeer waarschijnlijk dat je bent aangewezen op de correctie van contactlenzen. Dit kunnen scleralenzen zijn, maar er zijn ook nog corneale lenzen, zachte keratoconus contactlenzen en hybride contactlenzen. Het is aan de contactlensspecialist om de beste lens bij de juiste mens te passen.

Een bril naast contactlenzen zorgt ervoor dat je contactlenzen kunt afwisselen. Dit kan handig zijn indien je last ervaart van je contactlenzen. Gevoeligheid voor hooikoorts komt regelmatig voor bij mensen met keratoconus. Als je ’s avonds je contactlenzen uit kunt doen geef je de ogen rust en zul je de volgende dag de lenzen weer beter kunnen verdragen. Soms vraagt jouw oogarts om de contactlenzen een aantal dagen uit te laten om een betrouwbare meting te doen. Ook voor deze situatie is het handig om over een bril te beschikken.

Mensen met keratoconus hebben soms ook voordeel van deze aandoening. Zo komt het regelmatig voor dat een leesbril op een veel latere leeftijd dan normaal hoeft te worden gebruikt. Keratoconus kan een optisch vergelijkbaar effect veroorzaken zoals de optiek van multifocale contactlenzen!

Alle vormen van keratoconus kunnen de lichtgevoeligheid van de ogen laten toenemen. Zou je willen weten hoeveel strooilichthinder jouw ogen hebben, of zou je er iets aan willen doen? Maak eens een afspraak bij het Keratoconuscentrum Nederland om jouw strooilichtwaardes te laten meten.

Heb je regelmatig last van je contactlenzen en nog niet eerder één van onderstaande lenzen geprobeerd, maak dan eens een afspraak bij het Keratoconuscentrum Nederland. In dit centrum worden alle typen contactlenzen aangepast.
Is er tegen jou gezegd dat een bril je niet zou helpen? Maak dan een afspraak bij het Keratoconuscentrum Nederland voor een meting. Misschien is een bril toch mogelijk.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *