Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

 • Persoonlijk contact
 • Ruimte en tijd voor jou
 • Expert op het gebied van keratoconus
 • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Welke lenzen met keratoconus?

Keratoconus, welke lenzen?

Van alle patiënten met keratoconus heeft ongeveer 70% een geringe mate van keratoconus. Hoe eenvoudiger de lens des te beter zijn de te verwachten resultaten. De eenvoudigste lens is de corneale lens, daarna de hybride of zachte keratoconus lens. Voor ernstige vormen van keratoconus is de scleralens het meest geschikt. Met deze lens kun je de conus overbruggen, omdat de lens rust op de sclera. De top van een conus wordt steeds gevoeliger naarmate de keratoconus toeneemt. Door de top niet te raken wordt het hoornvlies minder belast. Wie scleralenzen voor het eerst ziet, kan zich even verbazen over de grootte van deze lenzen. Maar wie ze eenmaal gaat dragen, zal merken dat de scleralenzen zeer prettig zijn met een groot draag comfort.

Waarom scleralenzen?

Scleralenzen zijn geschikt om mensen met bijzondere oogvormen en onregelmatige oogoppervlakken beter te laten zien. Wanneer het hoornvlies bijvoorbeeld sterk vervormd of beschadigd is, zoals bij keratoconus, is het vrijwel onmogelijk om met gewone contactlenzen en brillen de gezichtsscherpte nog te verbeteren. Dan bieden de scleralenzen de oplossing. Omdat scleralenzen makkelijk zijn in onderhoud, een lange levensduur hebben, en er een zeer kleine verlieskans is, kun je deze lenzen tot op hoge leeftijd op een veilige manier en met veel plezier dragen.

Voordelen van scleralenzen

 • Scleralenzen raken de top van de conus niet
 • Je voelt de randen van scleralenzen niet, omdat de lenzen zo groot zijn
 • Omdat de lenzen zo groot zijn, zitten ze stabiel op het oog en blijft het zicht altijd gelijk
 • Er kunnen geen stofjes onder de scleralenzen komen

Nadelen van scleralenzen

 • Het is in het begin even wennen aan het in- en uitdoen van scleralenzen. Ook omdat de lens met vloeistof gevuld moet worden om luchtbellen onder de lens te voorkomen. Je hebt er wat geduld en doorzettingsvermogen voor nodig
 • Een scleralens steunt om de conjunctiva. De conjunctiva is gevoelig voor allergische reacties. Bij zwelling van dit slijmvlies gaat dit lenstype minder goed passen
 • De lens moet bijna ieder jaar worden vervangen, omdat de lens wordt gemaakt van zeer hoog gas doorlatend materiaal. Een combinatie van speciale contactlensvloeistoffen en de jaarlijkse vervanging maken dit lenstype zeer prijzig voor de gebruiker.
 • De lens rust op het slijmvlies van het oog die de sclera bedekt. Dit slijmvlies is bij mensen met keratoconus vaak gevoeliger voor allergieën. De druk van de lens op dit slijmvlies en/of de contactlensvloeistoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken

Welke lenzen nog meer bij keratoconus?

Er zijn nog een aantal lenzen die geschikt zijn bij keratoconus. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. We zetten ze hieronder op een rijtje. Over welke lenzen bij keratoconus voor jou het meest geschikt zijn, kunnen we je uitgebreid adviseren.

Hybride contactlenzen

Er zijn hybride lenzen die speciaal zijn ontwikkeld voor keratoconus. De kromming van de lens is zo aan te passen dat het vormstabiele gedeelte van de lens, het hoornvlies niet raakt. Dit voorkomt troebelingen die visus vermindering of contactlens intolerantie kan veroorzaken

Nadelen hybride lens?

 • Dit lenstype heeft beperkte mogelijkheden om de passing en het zicht te verbeteren
 • De lens moet halfjaarlijks worden vervangen
 • De lens is zeer aanslaggevoelig

Corneale lenzen de beste lens

Wanneer een corneale lens eenmaal gewend is, kan deze lens langdurig en verantwoord worden gedragen. Over het algemeen kan dit lenstype zonder problemen de hele dag gedragen worden. De lens is gemakkelijk te onderhouden en hoeft niet ieder jaar te worden vervangen.

Nadelen van de corneale lens

 • Dit lenstype past zo los op het oog dat deze tijdens het dragen kan uitvallen bij verkeerde bewegingen
 • Er kunnen stofjes onder de lens komen
 • Je voelt in het begin de randen van de lens

Is een zachte keratoconus lens de beste lens?

Op de vraag ”keratoconus welke lenzen zijn het beste’, is het antwoord toch vaak de zachte keratocnus lens. Veel mensen roemen de zachte contactlens om het comfort. Randjes worden niet gevoeld en stofjes kunnen niet onder de lens komen. Ook biedt dit lenstype bijzondere mogelijkheden voor correctie, indien harde contactlenzen het zicht niet optimaal corrigeren. Toch kent deze lens ook een paar nadelen.

Nadelen zachte keratoconus lenzen

 • Veel mensen met zachte contactlenzen ervaren een gevoel van drogere ogen. De oorzaak hiervan is nog onbekend
 • Zachte contactlenzen zijn gemaakt van een hydrofiel materiaal. Alleen bij een optimale bevochtiging van de lens ziet je goed scherp. Hierdoor kan het gebeuren dat je meer moet knipperen om scherp te blijven zien

Vergoeding via zorgverzekering

Omdat scleralenzen in de meeste gevallen om medisch redenen worden gedragen worden ze vaak ook vergoed door de zorgverzekeraar. Uiteraard moet er dan wel echt een medische noodzaak zijn om de lenzen te dragen. Dat is bij keratoconus natuurlijk wel het geval. Overleg dus ook met de oogarts en de optometrist wat hierin de mogelijkheden en wat bij keratoconus de beste lenzen zijn voor jou.

  Afspraak maken

  Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

  Welke dag heeft je voorkeur? *