Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Halo’s (kringen) zien rond lichtpunten

Kringen zien rond lichtpunten

Kenmerkend voor mensen met keratoconus is dat zij te maken krijgen met het zien van halo’s. Halo’s zijn lichtkringen die vooral in een schemerige of donkere omgeving te zien zijn rond een lichtbron, zoals koplampen van een auto. Ook kan een lichtbron door de keratoconus gaan uitstralen in de vorm van een ster. Dit wordt ook wel starburst genoemd. Deze vervormingen van het licht verminderen het gezichtsvermogen.

Wat veroorzaakt halo’s aan het oog?

Licht is van cruciaal belang om te kunnen zien. We zijn in staat om dingen te kunnen zien omdat licht erop weerkaatst waardoor een afbeelding op het netvlies kan worden gevormd. Een teveel aan licht kan ook oorzaak zijn van dat we dingen juist niet kunnen zien. Wat we dan waarnemen is dat halo’s en/of starburst het beeld dat we willen zien overbelichten. Beide symptomen doen zich voor wanneer de hoeveelheid licht dat het oog binnenkomt, groter is dan het vermogen van het oog om de omgeving te kunnen zien. Waarom mensen met keratoconus zo gevoelig zijn voor licht is nog niet helemaal bekend.

Fotofobie door strooilicht (glare)

Waar halo’s en starburst vooral rond lichtbronnen in het donker worden ervaren, veroorzaakt strooilicht overdag vooral verblinding. Vooral het afwisselen van schaduw en zonlicht kan goed kunnen zien verstoren.

Meer informatie bij Keratoconuscentrum Nederland

Zie je ook vaak halo’s en/of starburst rond lichtpunten in het donker, of knijp je ook met je ogen als er (veel) licht in je ogen schijnt? Neem dan contact op met het Keratoconuscentrum Nederland. Daar kun je terecht voor meer informatie over keratoconus. Keratoconus brillenglazen, contrast verhogende scleralenzen met wavefront correctie of zachte keratoconus contactlenzen met Conepower technologie kunnen wellicht de klachten verhelpen of verminderen.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *