Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

In ogen wrijven met keratoconus

Is in de ogen wrijven schadelijk?

Mensen met keratoconus hebben een dunner en zwakker hoornvlies dan normaal. Door deze aangeboren aandoening kan het hoornvlies verdunnen en vervormen. Een lokale verdunning zorgt voor een kegelvormige uitstulping van het hoornvlies. Deze verdunning zit typisch iets naar beneden uit het centrum en naar de oorzijde verschoven. De kegelvorming start met verdunnen van het hoornvlies, waarna als eerst de binnenzijde van het hoornvlies vervormt. In een later stadium begint ook de voorzijde van de cornea te vervormen. Wanneer de voorzijde van de cornea vervormt wordt het visusverlies sneller opgemerkt. Doordat de vervorming geleidelijk en langzaam verloopt wennen de hersenen aan het mindere zicht.

In ogen wrijven

Het antwoord op de vraag waarom mensen in hun ogen wrijven, is eigenlijk heel simpel. Ze doen het omdat de ogen jeuken. Door in de ogen te wrijven wordt de jeuk echter alleen maar erger en kun je daarna slecht stoppen met wrijven. Jeukende ogen krijg je vaak door een allergie. Mensen met keratoconus hebben vaak last van allergieën. Vooral ’s morgens of aan het einde van de dag zul je de neiging hebben om in de ogen te wrijven.

Is het goed om in het oog te wrijven?

Voor keratoconus patiënten is wrijven in de ogen heel erg slecht. Onderzoek heeft aangetoond dat wrijven in de ogen progressie veroorzaakt van de keratoconus.
Stop met wrijven dus.

Wie jeukende ogen heeft en daardoor in de ogen wil wrijven, doet er beter aan om dat op de harde onderste oogkasrand te doen in plaats van op of in de ogen zelf. De oogarts kan antihistamine oogdruppels voorschrijven om de jeuk te verminderen. Ook kan het druppelen van kunsttranen de jeuk verminderen.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *