Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

 • Persoonlijk contact
 • Ruimte en tijd voor jou
 • Expert op het gebied van keratoconus
 • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Intacts

Implanteren van ringsegmenten in het hoornvlies

Om keratoconus te corrigeren kan de oogarts intacts in het hoornvlies implanteren. Intacts zijn dunne halfronde ringsegmenten met een maximale dikte van 0.45 mm, die in het hoornvlies worden geplaatst. Deze keraringen, zoals intacts ook worden genoemd, zijn gemaakt van helder, lichaamsvriendelijk kunststof. Dit materiaal wordt al ruim 50 jaar gebruikt voor kunstlenzen bij staaroperaties. Deze ringen zorgen voor extra volume in het hoornvlies waardoor de vorm van het hoornvlies op de plaats van de ringen vlakker wordt. Dat maakt de kegelvorm minder steil. Het onregelmatige hoornvlies krijgt hierdoor een regelmatigere vorm. En dat maakt een correctie met een bril of met contactlenzen een stuk gemakkelijker.

Intacts voor iedereen geschikt?

Voordat wordt overgegaan op het plaatsen van ringsegmenten is een uitgebreid oogheelkundig onderzoek bij een oogarts nodig. De oogarts meet de sterkte en gezichtsscherpte van het oog. Verder wordt met speciale apparatuur de kromming van het hoornvlies gemeten. Ook wordt de dikte van het hoornvlies op een aantal plaatsen gemeten. Om deze metingen zorgvuldig te kunnen doen mag je contactlenzen een aantal weken niet dragen. Het implanteren van intacts is bedoeld voor mensen die hun contactlenzen niet kunnen verdragen en die door een helder hoornvlies nog niet in aanmerking komen voor hoornvliestransplantatie. Intacts kunnen ervoor zorgen dat de gezichtsscherpte verbeteren. Ook kan het na deze ingreep gemakkelijk zijn om een goede bril voor te schrijven. Intacts zijn overigens niet geschikt voor mensen met littekens op het hoornvlies, mensen onder de 21 jaar, bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Plaatsen van intacts

Het implanteren van intacts gebeurt in 3 stappen onder plaatselijke verdoving met druppels en gaat als volgt:

 • het maken van de tunnels waar de intacts uiteindelijk inkomen
 • het inbrengen van de intacts in de tunnels
 • het sluiten van de wond met een hechting

Tijdens het maken van de tunnels wordt de druk in het oog kunstmatig verhoogd door middel van een zuigring waarbij het even lijkt dat donker wordt. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten en is niet pijnlijk.

Na het plaatsen van intacts

Hoewel de ingreep zelf niet pijnlijk is, kun je na behandeling wel pijn hebben aan het oog. Het kan een branderig gevoel geven dat ongeveer een dag duurt. Ook kan je oog een aantal dagen wat overgevoelig zijn voor licht zijn. Na de implantatie van de intacts krijgt je een recept mee voor 2 soorten oogdruppels die je tot ongeveer drie weken na de operatie moet gebruiken. Om de verdere behandeling goed te kunnen bepalen zijn de na-controles erg belangrijk. Na een maand wordt bekeken of het mogelijk is om een correctie toe te passen waarmee je weer kunt zien. Indien nodig krijg je het advies voor lenzen of een bril.

Intacts in combinatie met crosslinking

In veel gevallen wordt het implementeren van intacts gecombineerd met een crosslinking behandeling.

  Afspraak maken

  Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

  Welke dag heeft je voorkeur? *