Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Is keratoconus erfelijk?

Erfelijke aandoening van het hoornvlies

Keratoconus lijkt zowel door erfelijke als door niet erfelijke factoren te worden veroorzaakt. Steeds meer onderzoek richt zich op de erfelijke oorzaak. Door erfelijke belasting zou het hoornvlies al vanaf de geboorte minder stevig gevormd zijn gevormd. Waarom de keratoconus zich pas rond de puberteit manifesteert is nog een raadsel. Erfelijke aanleg hoeft overigens niet te betekenen dat alle familieleden keratoconus ontwikkelen. Er is wel een verhoogde kans op keratoconus. Wees bij kinderen vanaf een jaar of 10 extra alert op vaak en hard wrijven in de ogen.

Aangeboren aandoening

Een verzwakt hoornvlies is erfelijk, maar dit hoeft niet te betekenen dat er automatisch keratoconus ontstaat. Uit onderzoek is gebleken dat het wrijven in de ogen de progressie van keratoconus kan stimuleren. Niet bekend is of oog wrijven ook de oorzaak kan zijn van het ontstaan van keratoconus.

Afwijkingen in de genen

Ook bij sommige syndromen komt keratoconus vaker voor:
Het syndroom van Down, Turner, Ehlers-Danlos en Marfan zijn daar de bekendste voorbeelden voor.

Andere factoren dan erfelijkheid

Erfelijkheid wordt het meeste aangewezen als de oorzaak van het krijgen van keratoconus. Toch wordt er ook regelmatig gewezen op andere factoren dan dat keratoconus erfelijk is. Het komt dus ook voor bij mensen zonder aantoonbare erfelijke aanleg.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *