Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Keratoconus rijbewijs

Keratoconus en het halen en behouden van het rijbewijs

Omdat keratoconus zich bij de meeste mensen in de tienerjaren openbaart, is de kans ook aanwezig dat ze door hun rijinstructeur worden verrast door de nummerbordentest, waarbij hij/zij aangeeft dat ze met hun gezichtsscherpte geen rijexamen mogen doen. Het gevolg is dat keratoconus zo een obstakel vormt voor het behalen van een rijbewijs. In de tienerjaren beginnen de meeste mensen namelijk met het nemen van rijlessen.

Autorijden en slechtziendheid

Goed zien is erg belangrijk bij het autorijden. Je moet de weg kunnen vinden en tijdig kunnen reageren op gevaar. Bij het autorijden spelen de gezichtsscherpte (visus) en het gezichtsveld een belangrijke rol. De gezichtsscherpte bepaalt hoe goed je verkeersborden kunt lezen. Een normale gezichtsscherpte, al dan niet gecorrigeerd door contactlenzen of een bril, ligt tussen de 0,7 en 1,5. Met het gezichtsveld zie je dingen waar je niet gericht naar kijkt. Je ziet die dingen vanuit je ooghoeken. Een normaal gezichtsveld met beide ogen is vaak meer dan 180 graden en met één oog 150 graden.

Rijbewijs bij verminderde visus of verminderd gezichtsveld

Hoe goed moet je kunnen zien als je je rijbewijs wil halen of behouden? Als je met beide ogen kijkt, is een gezichtsscherpte van 0,7 vereist. 
Als je ene oog slechter ziet en het andere oog compenseert, voldoe je dus toch aan de eisen voor het rijbewijs, ook met keratoconus.

Gedeeltelijke goedkeuring voor rijbewijs

Voldoe je door de keratoconus nét niet aan de eisen van de visus of het gezichtsveld? Na een rijtest kun je toch (gedeeltelijke) goedkeuring krijgen. De visus mag hierbij niet lager zijn dan 0,4 (40%) en het resterende gezichtsveld moet minimaal 90 graden zijn. Voldoe je niet aan de eisen van de visus en ook niet aan de eisen van het gezichtsveld, dan wordt met keratoconus een rijbewijs halen of behouden erg moeilijk tot onmogelijk.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *