Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

 • Persoonlijk contact
 • Ruimte en tijd voor jou
 • Expert op het gebied van keratoconus
 • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Nieuwe ontwikkelingen keratoconus

Nieuwe ontwikkelingen rond keratoconus

Rond keratoconus zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen gaande. En dat is maar goed ook. Het is nu eenmaal een hinderlijke oogaandoening die veel voorkomt en niet te genezen is. Toch zijn wetenschappers onophoudelijk bezig met het zoeken naar oplossingen die de klachten van keratoconus patiënten draaglijker kunnen maken. Het Keratoconuscentrum Nederland doet hierbij zelf ook een flinke duit in het zakje en is trendsettend op sommig terrein. Daarover lees je hier meer.

Aberraties van hogere orde

Keratoconus veroorzaakt twee soorten oogfouten:

1. Lagere orde aberraties: deze oogfout kan gecorrigeerd worden met plus- of minglazen en een cilindrische sterkte.
2. Hogere orde aberraties: deze groep vormt de overige oogfouten. Bij keratoconus veroorzaken deze fouten met name de schaduwen aan de onderzijde van letters, die ook na correctie met een bril niet weg zijn.

Ongecorrigeerde hogere orde aberraties verminderden de contrastgevoeligheid. Hierdoor heb je met keratoconus vooral last van slechter zicht bij slechtere lichtomstandigheden. Wanneer de omgeving minder contrastrijk is door minder licht is deze omgeving nog minder goed zichtbaar wanneer de ogen ook al aan contrastgevoeligheid hebben ingeleverd. Ten onrechte wordt er gezegd dat er sprake is van nachtblindheid. Nachtblindheid wordt veroorzaakt doordat het netvlies niet goed functioneert.

Als de scleralens niet voldoende is

In veel gevallen kan de scleralens bij mensen met keratoconus uitkomst bieden. Scleralenzen verminderen het zien van schaduw- en dubbelbeelden. Ook verbetert de visus en de contrastgevoeligheid. Toch blijven nog aardig wat hogere orde aberraties ongecorrigeerd. Deze kun je herkennen doordat de schaduwen aan de letters nu niet meer aan de onderzijde van de letters zitten, maar in kleinere vorm aan de bovenzijde van de letters. Voor veel patiënten is dit niet zo’n groot probleem. Voor diegene die alsnog niet goed ziet in het schemerdonker zullen de schaduwen die aan de bovenzijde van de letters zitten alsnog de contrastgevoeligheid flink verminderen. Scleralenzen met Conepower technologie kunnen de visuele prestaties voor deze klachten aanzienlijk verbeteren. Deze technologie is alleen verkrijgbaar bij het Keratoconuscentrum Nederland.

Wavefront methode

Niet alle oogfouten kunnen het meest optimaal worden gecorrigeerd door scleralenzen. Soms is een overstap naar zachte keratoconus contactlenzen met Conepower technologie een veel betere optie. Wavefront correctie is de nieuwste ontwikkeling in contactlenzen voor een betere correctie van keratoconus. Met deze nieuwe en geavanceerde toepassing kan keratoconus nóg nauwkeuriger gecorrigeerd worden. Het Keratoconuscentrum Nederland doet in 2022 onderzoek naar het effect van wavefront correctie en de invloed op de afname van lichtgevoeligheid.

Voordelen van de Wavefront behandeling

Hieronder de voordelen van een Wavefront correctie in het kort.

 • Vermindert lichtkringen en starburst: uit klinisch onderzoek blijkt dat patiënten ‘s nachts beter zien en minder last hebben van lichtkringen (halo’s) en schitteringen (glares) na een Wavefrontcorrectie.
 • Verbetert het contrast: de wavefront-technologie verbetert niet alleen de visus, maar heeft ook een positieve invloed op de beeldkwaliteit. Na de correctie merk je dat meer details kan waarnemen.

Meer weten over de nieuwe ontwikkelingen

Uiteraard volgen we bij het Keratoconuscentrum Nederland alle nieuw keratoconus ontwikkelingen op de voet. We informeren je er dan ook graag over. Wil je er meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op.

  Afspraak maken

  Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

  Welke dag heeft je voorkeur? *