Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Slapen met scleralenzen?

Is slapen met scleralenzen ongezond of gevaarlijk?

Het komt regelmatig voor de patiënten met scleralenzen met de lenzen in slaap vallen. Mensen die lenzen dragen vergeten namelijk wel eens dat ze contactlenzen dragen. Zeker als het draagcomfort van de lenzen optimaal is. Ze komen er dan in de ochtend achter dat ze hun lenzen nog in het oog hebben. Is dat gevaarlijk?

6 tot 8 uur niet met ogen knipperen

Wanneer je scleralenzen draagt zal de traanlaag achter de lens nauwelijks ververst worden. Als je scleralenzen dus al 16 uur in hebt gehad is de traanlaag hard aan verversing toe. Als je daarna ook nog eens in slaap valt met de lenzen belast je het oog behoorlijk. Gelukkig kan je oog wel tegen een stootje, maar je weet nooit precies wanneer het teveel wordt voor je oog. Een ontsteking ligt dan op de loer. Dus ja: slapen met scleralenzen kan vervelende gevolgen hebben!

Wat te doen na slapen met scleralenzen

Als je ’s ochtends merkt dat je met je lenzen in hebt geslapen, kun je ze het beste direct uitdoen en goed schoonmaken. Zitten je lenzen vastgezogen, druppel dan eerst je ogen met contactlensvloeistof of zoutoplossing voordat je ze voorzichtig uitdoet. Trek dus nooit je contactlenzen los van je ogen als ze vastgezogen zitten. Je kunt het oog zo flink beschadigen. Heb je de lenzen uitgedaan en schoongemaakt, laat ze dan een tijdje uit om je ogen rust te geven en te laten herstellen. Ben je bang dat je ogen beschadigd zijn, ga dan langs bij je contactlensspecialist om je ogen te laten controleren.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *