Bezoekadres: Boerhaavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer | Crown Business Center

  • Persoonlijk contact
  • Ruimte en tijd voor jou
  • Expert op het gebied van keratoconus
  • Meting is vrijblijvend en kostenloos

Strepen zien in lichtbronnen

Strooilicht of starburst zien in lichtbronnen

Strepen zien in lichtbronnen is een duidelijk symptoom dat mensen met keratoconus veel benoemen. Ze ervaren vaak halo’s (ronde kringen rond een lichtbron), starburst (een stervormige uitstraling van een lichtbron en/of strooilicht. Strooilicht lijkt het meest op starburst, waarbij strepen te zien zijn uit lichtbronnen.

Oorzaak van strepen zien in lichtbronnen

Als licht zich een weg zoekt, kan het van richting veranderd worden. Zo kan een lichtstraal dus gesplitst in meerdere fijne lichtstralen. Dit wordt lichtverstrooiing of strooilicht genoemd. Dat kan ook in de ogen gebeuren als licht zich een weg zoekt. Dit kan zich uiten in wazig zien, last van glare, verlies van contrast en kleur etc. Deze problemen worden versterkt als de visuele functie van de ogen al geringer is door bijkomende oogaandoeningen, waaronder keratoconus.

Strepen zien in het donker

Strepen zien uit lichtbronnen, zoals autolampen of lantaarnpalen is vooral in het donker het meest hinderlijk. De strepen kunnen dan het autorijden bemoeilijken, wat in sommige gevallen zelfs gevaarlijk kan zijn. Hoe de strepen zich vertonen, verschilt nogal. De ene keer zie je fijne stralen en de andere keer zie je dikkere stralen. Wat ze gemeen hebben is dat ze het zicht aanzienlijk kunnen verminderen. Bovendien is strepen zien in lichtbronnen een verschijnsel wat je pas in de loop van de tijd zult opmerken, omdat het steeds hinderlijker wordt.

Overdag strepen zien in lichtbronnen

Het kan ook zijn dat je overdag lichtstrepen ziet. Bijvoorbeeld bij donker en grijs weer en wanneer auto’s met de lampen aan rijden. In het algemeen geldt wel dat strepen zien op heldere dagen zich minder voordoet, omdat het zonlicht de pupil in het oog dan kleiner maakt, waardoor het gezichtsvermogen in het algemeen beter is. Sommige mensen met keratoconus zeggen overigens dat ze ook overdag last hebben met autorijden door bijvoorbeeld dubbelcontouren, wazig zien en verlies van contrastgevoeligheid. Zelfs bij de beste lichtomstandigheden.

    Afspraak maken

    Maak via onderstaande formulier een afspraak of vraag meer informatie aan. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

    Welke dag heeft je voorkeur? *